Search fooditerranean

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Γιατί το Ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινό σε σχέση με άλλα φυτικά έλαια;


Είναι δύσκολο να απαριθμήσει κανείς τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου για τον οργανισμό και τα οφέλη που προσφέρει στις αρτηρίες και τη ρυθμίση της χοληστερόλης.

Η σωτήρια δράση του είναι τριπλή. Περιορίζει την «κακή» LDL χοληστερόλη  κι αυξάνει ελαφρά ή διατηρεί τα επίπεδα της  «καλής»  HDL χοληστερόλης, βελτιώνοντάς την. Αυτό οφείλεται στο ότι το ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών όπως : πολυφαινόλες, τοκοφερόλες ,σκουλένια ελαϊκό οξύ  κλπ. Επίσης το ελαιόλαδο περιέχει κατά 18% κορεσμένα λίπη και κατά 82% ακόρεστα. Τα τελευταία αυξάνουν την καλή χοληστερόλη του αίματος και προφυλάσσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη έχει μεγάλη περιακτικότητα σε βιταμίνες Α και Ε.

Αντίθετα το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο ελλατώνουν τόσο την «καλή» HDL όσο και την «κακή» LDL . Όταν οι ασθενείς  κατανάλωσαν 41 % των συνολικών θερμίδων τους σε λιπαρά, περισσότερα απο τα οποία προερχόταν από το ελαιόλαδο, η «κακή» LDL μειώθηκε ακόμα περισσότερο από όταν ακολουθούσαν δίαιτα με τα μισά λιπαρά .

Επιπλέον η «καλή» HDL αυξήθηκε με τη δίαιτα που περιλάμβανε ελαιόλαδο, ενώ ελαττώθηκε με εκείνη των χαμηλών λιπαρών .

Σε μεγάλη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί, χορηγήθηκε σε έναν αριθμό υγιών εθελοντών δίαιτα που περιλάμβανε περίπου 40% των θερμίδων μονοακόρεστα λιπαρά, ποσότητα ίση με 3 κουταλιές της σούπας την ημέρα ελαιόλαδο. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες  κατανάλωσαν ηλιέλαιο, το οποίο διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν  τις τιμές της  «κακής»  χοληστερόλης  LDL και στις δυό ομάδες.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό:
Η LDL των ατόμων που κατανάλωναν ελαιόλαδο εμφάνιζε τις μισές πιθανότητες οξείδωσης και κατά συνέπεια απόφραξη των αρτηριών !
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να περάσει στην απέναντι όχθη και να καταναλώνει ελαιόλαδο αφειδώς, αφού γνωρίζουμε ότι τα 100 γρμ. ελαιολάδου ισοδυναμούν με 900 θερμίδες.

Μπάστα Παναγιώτα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος