Οι μέλισσες μετά τη συλλλογή του νέκταρος το μετουσιώνουν με την προσθήκη εκκρίσεων σε μέλι.
Στην Ελλάδα η πλούσια ανθοφορία της χλωρίδας και η εδαφική ποικιλομορφία, δημιουργούν ένα εξαιρετικό βιότοπο όπου πάνω απο 100 διαφορετικά φυτά συμμετέχουν σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό στην τελική σύνθεση του ελλνικού μελιού.
Παλαιότερα αποτελούσε κοινό μυστικό πως το μέλι έχει αντισηπτικές και φαρμακευτηκές ιδιότητες. Σε περίπτωση που βρεθούν μικρόβια μέσα στο μέλι, εξαφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή αφυδατώνονται εξαιτίας της μεγάλης απορροφητικής ικανότητας του. Την ιδιότητα αυτή γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες που το χησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Επίσης το μέλι στην ελληνική μυθολογία καταγράφεται ώς εκλεκτή τροφή για θεούς και ημίθεους.
Το μέλι είναι από τις λίγες τροφές που χρησιμοποιείται ακριβώς όπως παρήχθη από τη φύση. Είναι μια απο τις θρεπτικές φυσικές τροφές , πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Μια τυπική ανάλυση του προιόντος δίνει: γλυκόζη 34%, φρουκτόζη 41%, σουκρόζη 2,4% και νερό 18,3%. Γενικά πιστεύεται ότι το μέλι είναι γλυκύτερο από τη ζάχαρη.
Μια από τις ιδιότητές του είναι ότι συνίσταται κατά της παχυσαρκίας, που οφείλεται στον αλατωματικό μεταβολισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς. Επίσης είναι αποτελεσματικό στην αναιμία , αφού με την καταναλωσή του αυξάνεται το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης , ιδίως σε παιδιά, λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει. Το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεϊνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα με παθήσεις νεφρών. Τέλος το μέλι, λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης που περιέχει σε συνδιασμό με τα ένζυμα του , αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης, ιδίως αν συνδιαστεί με χυμό λεμονιού .
Θερμίδες: 1 κουτ. γλυκού μέλι , αποδίδει 30 Kcal.
Μπάστα Παναγιώτα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου