Search fooditerranean

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Το μυστικό της μεσογειακής διατροφής



Η μεσογειακή διατροφή παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Υπάρχουν όμως κοινά σημεία στις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου όπως το ελαιόλαδο και η αφθονία των φρούτων, των οσπρίων και των χορταρικών. Η δίαιτα είναι πλόυσια σε ψάρι και θαλασσινά ,πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών οξέων. Τα ζωικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και κυρίως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που πρέπει να υπάρχουν με μέτρο λόγω των κορεσμένων λιπαρών οξέων που περιέχουν. Συνιστάται το κοτόπουλο και γενικώς τα πουλερικά που μπορούν να καταναλώνονται έως 4 φορές την εβδομάδα.  Η μεσογειακή διατροφή λοιπόν τόσο ώς προς την γεύση, όσο  και προς την υγεία, δεν έχει παρά μόνο πλεονεκτήματα, αρκεί βέβαια να μας γίνει τρόπος ζωής.

Εκτός όμως από την ευεργετική δράση στην καρδιά η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την προστασία του σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία και αρκετές μορφές καρκίνου ( παχέος εντέρου ). Οι πλούσιες φυτικές ίνες των δημητριακών, έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου στο κόλον, στο μαστό, στο ενδομήτριο, στον προστάτη. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στη μεσογειακή διατροφή,  βιταμίνες  ( Α, Ε και C , το β- καροτένιο και τα φλαβονοειδή όπως οι φαινόλες του κρασιού ) , τα φοινολικά οξέα ( των φρούτων , των λαχανικών και του ελαιολάδου ) καταπολεμούν την οξείδωση ( γήρανση των κυττάρων ) . Αυτό είναι και το βασικό μυστικό της μεσογειακής διατροφής, το οποίο ενισχύει τη μακροβιότητα .

Μπάστα Παναγιώτα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου