Η ιστορία της
μαρμελάδας ξεκινάει απο την αρχαία Ελλάδα ώς τρόπος διατήρησης αρχικά των
κυδωνιών και στην συνέχεια άλλων φρούτων. Οι αρχαίοι Έλληνες διατηρούσαν τα
κυδώνια βραζοντάς τα σε χαμηλή φωτιά με μέλι, όταν το μείγμα κρύωνε, άρχιζε να
πήζει και έτσι ανακαλύφθηκε η πηκτίνη.
Οι μαρμελάδες
αποτελούν μια απο τις κύριες επιλογές μας για πρωινό, καθώς έχουν σημαντική
διατροφική αξία και συνδέονται με την μεσογειακή διατροφή και κουλτούρα.
Έχουν μεγάλη
περιέκτικότητα σε απλά σάκχαρα ( λόγω των φρούτων) , τα οποία απορροφόνται πολύ
γρήγορα από τον οργανισμό, ανεβάζοντας έτσι την γλυκόζη του αίματος σε υψηλά
επίπεδα μέσα σε ιδιάιτερα μικρό χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό τις καθιστά
μοναδική πηγή παροχής ενέργειας και τις τοποθετεί πολύ ψηλά στις επιλογές μας
για πρωϊνό γεύμα αλλά και σαν σνάκ ( μαζί με ψωμί ή φρυγανιά ή μέσα στο
γιαούρτι ) μέσα στο υπόλοιπο της ημέρας.
Παναγιώτα Μπάστα
Διαιτολόγος-διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου