Ο όρος προέρχεται από την επιστήμη της ψυχολογίας όπου ερμηνεύεται ως η τάση του ανθρώπου να εξωτερικεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Σε εμπορικό – οικονομικό επίπεδο αφορά το κατά πόσο μία επιχείρηση δραστηριοποιείται στο εξωτερικό.
- Οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν προσπαθήσει κάποιες εξαγωγές
- Σχεδόν όλες επιδιώκουν ή επιθυμούν να εξάγουν
- Οι περισσότερες επιχειρήσεις πραγματοποιούν κάποιες τυχαίες πωλήσεις στο εξωτερικό, που έχουν επιτύχει μέσα από επαφές από εκθέσεις ή από κάποιους μεσάζοντες. Πρόκειται όμως για σποραδικές ή μεμονωμένες πωλήσεις.
- Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών πιστεύουν ότι οι εξαγωγές μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους άμεσα και τις θεωρούν σαν έναν εύκολο τρόπο να ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους.
- Εξαγωγή αφορά μια στρατηγική επιλογή της εταιρίας και αποτελεί συνήθως το πρώτο στάδιο διείσδυσης σε μια καινούρια αγορά. Θα πρέπει, αρχικά, να γίνεται μεθοδευμένα και συστηματικά, να στοχεύει στην εισαγωγή του προϊόντος σε μια νέα αγορά και όχι την πραγματοποίηση μιας μεμονωμένης πώλησης.
- Οι λόγοι που θα επιλέξει μία επιχείρηση να εξάγει τα προϊόντα της στο εξωτερικό ποικίλουν σε αριθμό και σημαντικότητα ανάλογα με την επιχείρηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Αύξηση των πωλήσεων
- Δημιουργία της ανάγκης για την κατανάλωση του προϊόντος σε νέες αγορές
- Στρατηγική κίνηση για την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού
- Κορεσμός της τοπικής αγοράς
- Ενδυνάμωση της φήμης και του κύρους της επωνυμίας
- Δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος
- Πίεση από τον ανταγωνισμό
- Δημιουργία νέου προϊόντος χωρίς δυνατότητα απορρόφησης από την εγχώρια αγορά
- Ύπαρξη πλεονασματικού προϊόντος
- Αλλαγή των προτιμήσεων της εγχώριας αγοράς
- Ασθενής αναγνωρισιμότητα και ελλιπείς ή/και ανεπαρκείς εκστρατείες ενημέρωσης για την υψηλή ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων.
- Δεν εξάγονται επώνυμα προϊόντα ούτε εφαρμόζεται συστηματική στρατηγική marketing για τη δημιουργία δυνατής επωνυμίας.
- Μη αποτελεσματική προώθηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου