Search fooditerranean

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Καλλιέργεια του ελαιόδεντρου


Πριν προχωρήσουμε στην εγκατάσταση του ελαιώνα, είναι καλό να κάνουμε μια έρευνα στην περιοχή που έχουμε επιλέξει. Παρατηρώντας τα αποτελέσματα άλλων παραγωγών από την καλλιέργεια ελιάς και τα πρακτικά προβλήματά τους μπορούμε να επιλέξουμε ποια είναι η πιο κατάλληλη ποικιλία για να καλλιεργήσουμε. Αν και το δένδρο της ελιάς έχει ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα και ζωντάνια, είναι πολύ απαιτητικό σε ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η βλάστηση ξεκινά όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 10-11oC και το δένδρο καρποδένει στους 21-22oC. Η ελιά είναι ευαίσθητη στα κρύα και στους παγετούς (στους -7oC παγώνει), ενώ δεν ανέχεται την υγρασία. Ο Ελαιώνας πρέπει να εγκαθίσταται σε περιοχές ανοιχτές και αεριζόμενες, ώστε να μην πιάνει εύκολα πάγος και ομίχλη και να μην εκτίθεται προς το Βορρά, εκτός εάν βρίσκεται σε κάποιες ζεστές περιοχές του Νότου.

Τα στάσιμα νερά είναι πολύ επικίνδυνα για το ριζικό σύστημα της ελιάς, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η καλή αποστράγγιση του εδάφους. Το αργιλο-ασβεστώδες έδαφος με μια ικανοποιητική ποσότητα οργανικής ουσίας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια της ελιάς, αν και το δένδρο αυτό προσαρμόζεται και σε άλλους τύπους εδαφών. Η ελιά έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ασβέστιο (η απουσία του προκαλεί το φαινόμενο του ραχιτισμού) και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ όξινα εδάφη (pH<5), τα οποία δεν μπορούμε να εμπλουτίσουμε με τις απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου.


Πηγές:
  • Προσωπικό αρχείο
  • Ελαιοκομία, Ιωάννης Ν. Θεριός Καθηγητής ΑΠΘ, Εκδόσεις Γαρταγάνης σελ.305
  • Η Ελιά, Adriano Del Fabro, Εκδόσεις Ψύχαλου, σελ. 11
Κωνσταντίνος Ζουμάς
Γεωπόνος/Αρχισυντάκτης του agrigate.gr
Photo credit: Olive trees by AZProspector

1 σχόλιο:

  1. by Zafiriadis Thomas @ facebook

    Βασικά, οι παράμετροι που θα πρέπει να προσέξουμε και θα μας οδηγήσουν όχι μόνο στην εγκατάσταση ενός ελαιώνα, αλλά στην επιλογή του κατάλληλου τύπου ελαιόδεντρου είναι:
    1) Η επιθυμητή παραγωγική κατεύθυνση (ελιές, λάδι ή και τα 2).
    2) Η τοπογραφία του χώρου που έχουμε επιλέξει για ελαιώνα (δηλ. αν είναι στον κάμπο ή στην πλαγιά βουνού, αν το έδαφος αποστραγγίζεται γρήγορα, αν έχει παρατηρηθεί διάβρωση [με αποτέλεσμα απώλεια θρεπτικών συστατικών], κλπ.)
    3) Η μηχανική και χημική σύσταση του εδάφους.
    4) Το κλίμα και το μικροκλίμα (καιρικές συνθήκες) που επικρατούν στην περιοχή.
    5) Η ισχύς και διεύθυνση των ανέμων.
    6) Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιοκάρπου που παράγει η ελιά.
    7) Η απόδοση σε ελαιόκαρπο και αντίστοιχα η απόδοση του ελαιόκαρπου σε λάδι, ανάλογα με την χρησιμοποιούμενη ποικιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή