Search fooditerranean

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ο ρόλος του marketing στην μετά COVID εποχή



Η μετά COVID19 εποχή αλλάζει το γενικό περιβάλλον τόσο των επιχειρήσεων όσο και των αγορών με τρόπο που ίσως να μην έχει ξαναγνωρίσει η ανθρωπότητα πριν. Αυτές οι συνθήκες όχι μόνο επιβάλλουν στις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν την ύπαρξή τους στην αγορά αλλά και την ίδια τους την ταυτότητα. Μέσα σε αυτό το γενικότερο σύνολο αλλαγών ο ρόλος του marketing επαναπροσδιορίζεται και τα χαρακτηριστικά του marketer εξελίσσονται. 

Μέχρι σήμερα ο επιτυχημένος marketer θα έπρεπε να ήταν επικοινωνιακός, δημιουργικός, να έχει αναλυτικές και συνθετικές ικανότητες ικανότητες, να μπορεί να κάνει έρευνα και να μετατρέπει τα αποτελέσματα σε δράσεις, να είναι ηλεκτρονικά μορφωμένος, να μπορεί να εκπαιδεύει, να κτίζει σχέσεις, να έχει όραμα αλλά και στρατηγική σκέψη, να είναι προσαρμοστικός. Σίγουρα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, και αρκετά περισσότερα, εξακολουθούν να αποτελούν στοιχεία ενός καλού marketer.

Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις οποίες κανένα εγχειρίδιο διαχείρισης κρίσης δεν μπορεί να φανεί χρήσιμο. Οι marketers παίζουν ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την μετάβαση των επιχειρήσεων στην μετά-COVID19 εποχή. Η επαναξιολόγηση της αγοράς, ο προσδιορισμός και η κατανόηση των νέων κανόνων, αξιών και κινήτρων της, η επανατοποθέτησή του brand στην αγορά, ο νέος τρόπος προσέγγισης και επικοινωνίας και τελικά η ο επαναπροσδιορισμός της ίδιας της ταυτότητας της επιχείρησης αποτελούν μερικές από τις κύριες προκλήσεις για τον σημερινό marketer. Πέρα από την δεδομένη τεχνογνωσία,  μόρφωση καθώς και την ευφυΐα του να λύνει προβλήματα, ο σύγχρονος marketer απαιτείται να έχει μία σφαιρική κριτική αντίληψη της αγοράς, της κοινωνίας και της επιχείρησης. Θα πρέπει να είναι ανοικτός σε διαφορετικά ερεθίσματα και εμπειρίες πέρα από τα στενά πλαίσια της επιστήμης ή του κλάδου του. 

Οι περισσότεροι καταξιωμένοι managers και CEOs, όχι μόνο στο marketing αλλά και σε άλλες λειτουργίες της επιχείρησης, έχουν μία αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία αρκετών χρόνων στην παρούσα εταιρία και σε δύο ή το πολύ τρεις άλλες ακόμη, στην πλειοψηφία τους στον ίδιο ή παραπλήσιο κλάδο. Με αυτή την επαγγελματική τους εξειδίκευση, έχουν αναπτύξει ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, διαδικασίες και λειτουργίας τους στον τομέα που είναι υπεύθυνοι. Έχει αποδειχθεί ότι πολύ δύσκολα μπορούν να δουν, πόσο μάλλον να βγουν έξω από αυτό.  Πολλές φορές, μάλιστα, δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν καν τον εγκλεισμό τους σε αυτό το πλαίσιο. Managers και leaders με βαθιά και μονομερή εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα τους τείνουν να μένουν εγκλωβισμένοι στο ίδιο το χαντάκι της διαδρομής που έχουν χαράξει. Το μοντέλο αυτό δουλεύει πολύ καλά για τις επιχειρήσεις που θέλουν υπό κανονικές συνθήκες να κρατήσουν μία σταθερή πορεία για την επιχείρησή τους. Ωστόσο δεν ευνοεί εκείνες που θέλουν να καινοτομήσουν ή και να πρωτοστατήσουν ακόμη και σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε συνθήκες κρίσης όπως αυτές που ζούμε σήμερα.  

Οι marketers που θα κληθούν να οδηγήσουν την επιχείρηση στην νέα εποχή, θα έχουν ευρύτερες εμπειρίες και τεχνογνωσία, ώστε να μπορούν να δουν και να σκεφτούν εκτός του τοπικού ή ακόμη και του κλαδικού περιβάλλοντος. Η ευρεία αντίληψη του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της επιχείρησης αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση της στρατηγικής μετάβασης στην επόμενη φάση. Ιδιαίτερα σήμερα που οι πρωτόγνωρες καταστάσεις δεν έχουν κάποιες δοκιμασμένες καλές πρακτικές αντιμετώπισης της κρίσης, η εμπειρία από διαφορετικούς κλάδους και πολιτιστικά περιβάλλοντα είναι πολύτιμη. Αυτοί oi marketers μπορούν να φέρουν νέες ιδέες και πρακτικές σε CEOs που μπορούν να τις ακούσουν και να τις αξιοποιήσουν. Leaders με καλή κρίση είναι πρώτα καλοί ακροατές και αναγνώστες. 

Το σύγχρονο marketing σίγουρα βασίζεται στις κλασικές του αρχές, ή οποίες όμως θα προσεγγιστούν εκ νέου αναπροσαρμοσμένες στις νέες ανάγκες της αγοράς και τους τρόπους επικοινωνίας. Οι marketers σύντομα θα διαπιστώσουν την ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμών των 4Ps, δημιουργώντας νέα προϊόντα και εφαρμόζοντας νέους τρόπους διάθεσής τους. Είναι σημαντικό να γίνει εγκαίρως αντιληπτή η νέα πραγματικότητα, ώστε οι marketers να οδηγήσουν τις εξελίξεις και όχι το αντίθετο. Με αφορμή τον COVID19 και σε συνδυασμό με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και των κοινωνικοοικονομικών (αν)ισορροπιών παγκοσμίως, πόσο μάλλον στην Ελλάδα, κανένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν μπορεί να έχει νόημα χωρίς τακτικές αναθεωρήσεις. 

Σήμερα οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να κάνουν updated.  

Το brand τους. Ο λόγος ύπαρξης τους, η μοναδική τους πρόταση, αξία, η θέση τους στην αγορά και τελικά η ίδια τους η ταυτότητα. 
Τις ιστορίες τους, ή αυτό που συνηθίζεται να λέγεται επικοινωνία. Τα μηνύματα, η μορφή και η αισθητική δεν είναι είναι πια ίδια.
Την στρατηγική τους, που θα υλοποιεί νέες δράσεις και θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα. 
Την εργασία. Νέες εργασιακές μέθοδοι (εξ’αποστάσεως) αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις. Περισσότερο από ποτέ οι εργαζόμενοι, με επικεφαλής το marketing, θα συνεργαστούν ομαδικά, διατμηματικά, και απομακρυσμένα. 

Η πανδημία αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις ελληνικές που το έχουν ανάγκη, να κάνουν μια ενδοσκόπηση στον εαυτό τους, ώστε να επανατοποθετηθούν στην νέα παγκόσμια αγορά πιο ανταγωνιστικά. Είναι ένα κίνητρο για το κράτος να δημιουργήσει πιο εύφορα επιχειρηματικά εδάφη, που θα αλλάξουν το τοπίο στην ελληνική επιχειρηματικότητα, στην παραγωγικότητα και στην εργασία. Αν και οι χώρες δεν θα ξεκινήσουν όλες από την ίδια βάση, το γεγονός ότι η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, θα απαιτήσει και παγκόσμιες λύσεις. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία σε κάθε χώρα θα κερδίσει το δικό της ποσοστό σε αυτή την λύση. Το marketing και οι άνθρωποι του, μπορούν να γίνουν οι οραματιστές αλλά και οι εργάτες στην μετάβαση των επιχειρήσεων και της χώρας στην νέα εποχή.  

George Gkekas | Brand & Business Development 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου