Search fooditerranean

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

State of COVID


Στην νέα εποχή του COVID19, η καμπάνια για το brand Greece, State of Mind, ανέβηκε στις 4 Ιουνίου για να επικοινωνήσει το νέο μήνυμα του ελληνικού τουρισμού. Το βίντεο προκάλεσε αντικρουόμενα συναισθήματα και αντιδράσεις. Στο τέλος πάντα ο πιο αντικειμενικός κριτής είναι η πραγματικότητα. Ωστόσο κάθε ενέργεια που γίνεται επηρεάζει συνολικά και διαχρονικά ένα brand, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επανεκκίνησης από το μηδέν κάθε φορά που αλλάζει η ηγεσία της διαχείρισής του. 


Η μινιμαλιστική προσέγγιση, οπτικά και λεκτικά, δεν είναι μόνο από τις αγαπημένες μας αλλά και εξαιρετικά λειτουργικές στο branding. Επίσης η σύνδεση του brand με μία δυνατή ιδέα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτά είναι τα θετικά. 
Η δραπέτευση από το τρίπτυχο θάλασσα, ήλιος και σουβλάκι, δεν είναι πολύ πετυχημένη (βέβαια από το βίντεο απουσιάζει το σουβλάκι). Η αναφορά ότι η Ελλάδα είναι περισσότερα από τον ήλιο και την θάλασσα, δείχνει την προσπάθεια αυτής της απόδρασης και την μεταφορά σε κάτι πιο γενικό και υψηλό. Δεν θα αναφερθώ καν στην Lancaster, διότι παρθενογένεση δεν υπάρχει. Ωστόσο θα μπορούσε το δημιουργικό του branding να είναι λίγο πιο…δημιουργικό. Eνδεχομένως χρησιμοποιώντας κάποια ελληνική λέξη-ιδέα (π.χ. phylosophy, pathos, ως πρώτες σκέψεις). 


Η καμπάνια αφορά αποκλειστικά το ελληνικό καλοκαίρι. Άλλη μία αποτυχημένη απόδραση από την 5μηνη τουριστική περίοδο στην 12μηνη. Η σύνδεση της ιδέας του ελληνικού καλοκαιριού με υποστηρικτικές ιδέες (π.χ. σύνδεση με την φύση, να είμαστε με ανθρώπους που αγαπάμε και να αισθανόμαστε ελεύθεροι) στην πραγματικότητα είναι μία κοινή σύνδεση που έχει ο περισσότερος κόσμος με την έννοια του καλοκαιριού. Η σύνδεση αυτή μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε ανταγωνιστική μας χώρα. Π.χ δείτε την καμπάνια της Τουρκίας ή οποία βγήκε παρεμπιπτόντως το Σεπτέμβριο του 2019, η οποία εκφράζει ακριβώς τις ίδιες ιδέες μόνο με εικόνες και ήχους (global language). Καλό είναι να αντιγράφουμε ή να μαθαίνουμε από τους γείτονες τα σωστά πράγματα. 

Ένα άλλο ερώτημα είναι ο στόχος. Σε ποιους απευθύνεται μία τόσο sophisticated καμπάνια. Στους χιλιάδες τουρίστες με τα βραχιολάκια ή στους πελάτες των κρουαζιερόπλοιων; Πόσο στοχευμένη είναι η καμπάνια στις τρέχουσες ανάγκες των τουριστών; (μετά COVID19 εποχή). Και τέλος πως αξιοποιείται η αποδοχή του μηνύματος από τον δέκτη του; Το call to action είναι η υιοθέτηση του State of Mind όχι η επίσκεψη στην Ελλάδα. Ένα State of Mind που μπορεί να έχει κάποιος όταν επισκεφτεί την Τουρκία για παράδειγμα. 

Εν κατακλείδι, σκοπός μιας διαφημιστικής καμπάνιας είναι να επικοινωνεί σωστά το κεντρικό μήνυμα του brand, και όχι να δημιουργεί το μήνυμα. Αυτό ορίζεται από παράγοντες όπως ο στόχος που επιδιώκεται και το κοινό που απευθύνεται. Σκοπός του branding είναι να δημιουργεί τα σωστά μηνύματα, τα οποία τα υποστηρίζει με τα εργαλεία που διαθέτει και τα επικοινωνεί με τις διαφημίσεις. Δεν τίθεται θέμα προσωπικού γούστου αλλά οργανωμένης στρατηγικής που είτε έχει σχεδιαστεί σωστά είτε όχι. Με άλλα λόγια κανείς δεν θα πιστέψει ότι κάποιος είναι ο πιο καλός κουρέας στον κόσμο εάν δεν μπορεί να το αποδείξει αλλά και να ορίσει τι σημαίνει καλός κουρέας.  

Το ζητούμενο αλλά και η ευκαιρία την συγκεκριμένη στιγμή, είναι το brand Ελλάδα να [ξανά] ανακαλύψει την ταυτότητά του, ώστε να διεκδικήσει μια νέα θέση στο περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται στην μετά COVID19 εποχή.


George Gkekas | Brand & Business Development

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου